Wino to jedno z najpopularniejszych napoi alkoholowych. Towarzyszy ludzkości od tysięcy lat i zachwyca swoim unikalnym aromatem. Wino jest jednak nie tylko pyszne, ale także może pochwalić się licznymi właściwościami prozdrowotnymi. Badania naukowe coraz częściej potwierdzają, że jest to najzdrowszy alkohol, a jego picie stanowi wartościowy element diety, pozytywnie wpływając na organizm. Oto najważniejsze powody, dla których warto regularnie konsumować wino!
Recepta na długowieczność
Wino, zwłaszcza jego czerwona odmiana, przede wszystkim opóźnia procesy starzenia – jest receptą na długowieczność oraz młodość. Wyróżnia się bowiem bogactwem antyoksydantów, czyli substancji, które niszczą wolne rodniki i działają przeciwzapalnie. W czerwonym winie obecny jest także resweratrol, organiczny związek chemiczny, posiadający właściwości przeciwutleniające oraz przeciwmiażdżycowe. Regularne picie tego trunku może wygładzać zmarszczki, przyczyniać się do aktywacji przeciwstarzeniowych enzymów zaangażowanych w naprawę DNA czy odpowiadać za regulację rytmu okołodobowego i inne ważne procesy organizmu. Tym samym wino jest doskonałym wsparciem dla długowieczności, świetnie wpływając na kondycję ciała. Istotne jest jednak to, aby spożywać wino z umiarem i delektować się jego smakiem w małych ilościach. Jedna lampka każdego wieczoru będzie zdecydowanie wystarczająca.
Poprawa odporności i działanie przeciwzapalne
Wino pomaga również poprawić odporność organizmu, a główną rolę odgrywa tutaj wcześniej wspomniany resweratrol. Obniża on ryzyko rozwoju poważnych schorzeń, takich jak choroby serca czy cukrzyca, a także niektóre nowotwory. Poza tym podgrzane czerwone wino jest świetnym rozwiązaniem w walce z przeziębieniem. Może skutecznie łagodzić stany zapalne oraz wspomagać układ odpornościowy. Przeciwutleniacze zawarte w winie pomagają chronić komórki przed uszkodzeniami, co z kolei jest istotne w eliminowaniu infekcji. Związki te mogą również wspierać produkcję białych krwinek, które są kluczowe w obronie przed wirusami i bakteriami. Ponownie jednak należy zaznaczyć, że picie wina jedynie w umiarkowanych ilościach będzie korzystnie wpływało na ludzki organizm. Oczywiście jednorazowe delektowanie się trunkiem też nie zrobi z nas Herkulesów. Wino może stanowić uzupełnienie leczenia i nie powinno być głównym rozwiązaniem w walce z chorobą.
Poprawa wzroku oraz pamięci
Jeśli chcesz zadbać o zdrowie swoich oczu oraz poprawić swój wzrok, również powinieneś sięgnąć po kieliszek wina. Badania wykazują, że osoby, które codziennie konsumują kieliszek czerwonego wina, są mniej narażone na zaćmę (ryzyko zachorowania jest mniejsze nawet o 50% w porównaniu do tych, którzy w ogóle nie sięgają po alkohol). Zawarte w winie polifenole posiadają bowiem silne właściwości przeciwutleniające, istotne we wspieraniu zdrowia oczu i mózgu. Pomagają one chronić naczynia krwionośne siatkówki, co także zmniejsza ryzyko zwyrodnienia plamki żółtej. Umiarkowane spożycie wina wspomaga też funkcje poznawcze. Może chronić mózg przed chorobami neurodegeneracyjnymi, takimi jak Alzheimer. Badania sugerują, iż wino wspiera zdrowie neuronów, chroniąc je przed degeneracją. Jest zatem dobrym rozwiązaniem dla zachowania pamięci, w szczególności w starszym wieku.
Korzystny wpływ na zdrowie jamy ustnej
Trudno w to uwierzyć, lecz picie wina może także pomagać w dbaniu o zęby i zdrowie jamy ustnej. Naukowcy zgodnie głoszą, że alkohol pozwala niszczyć bakterie znajdujące się w naszej buzi. Najlepiej z tym zadaniem radzi sobie czerwone wino, które zmniejsza próchnicę oraz hamuje ryzyko powstawania ubytków. Bakterie mogą być też odpowiedzialne za rozwój chorób dziąseł czy powstawanie płytki nazębnej. Oprócz tego polifenole potrafią redukować stany zapalne, które często prowadzą do problemów ze zdrowiem jamy ustnej. Pamiętajmy jedna, że nadmierna konsumpcja alkoholu może osłabiać szkliwo i powodować suchość w ustach, co z kolei sprzyja rozwojowi bakterii.
Wino a zdrowie układu krążenia i serca
Wino posiada również diametralny wpływ na nasze serce oraz układ krążenia. Antocyjany, które nadają alkoholowi specyficzny kolor, i zawarte w nich polifenole regulują przepuszczalność krwi czy normalizują kruchość kapilar tętniczych i żylnych. Tworzą ochronną barierę na ścianach naczyń krwionośnych oraz zwiększają napięcie osłony antyoksydacyjnej. Wino wykazuje działanie kardioprotekcyjne, a jego regularne picie może być związane ze zmniejszeniem ryzyka zdarzeń sercowo-naczyniowych i śmiertelności z powodu chorób układu krążenia. Warto wiedzieć, że niewielkie spożycie alkoholu przyczynia się do obniżenia ryzyka niewydolności serca nawet o 14%.
Nic jednak nie zastąpi nam treściwego snu na wygodnym materacu od SleepMed. Jest to integralny element dobrze wyposażonej sypialni, który zwiększa jakość codziennego wypoczynku. Koniecznie udaj się do salonów w Elbląg, aby znaleźć dla siebie idealne podłoże do snu!
Wino a cholesterol
Wiele badań jest także zgodnych w kwestii korzystnego wpływu wina na cholesterol. Jego konsumpcja w małych ilościach podnosi poziom “dobrego” cholesterolu. Dzięki temu zmniejsza się ryzyko odkładania blaszki miażdżycowej, która prowadzi do zwężenia naczyń czy chorób serca, takich jak miażdżyca oraz zawał. Spożywanie lampki wina każdego dnia może poprawić nasze wyniki o 16% już po miesiącu! Nie sposób nie wspomnieć o resweratrolu, który zapobiega stanom zapalnym, które mogą być związane z podwyższonym poziomem cholesterolu LDL.
Okazuje się, że konsumpcja wina to nie tylko prawdziwa przyjemność dla naszych podniebień. Jego regularne spożywanie przekłada się również na szereg korzyści zdrowotnych. Wino, w szczególności czerwone, może wspierać m.in. zdrowie serca czy prawidłowe funkcjonowanie układu odpornościowego. To także recepta na długowieczność czy problemy z jamą ustną. Jedno jest pewne – umiarkowanie ilości wina nam nie zaszkodzą, a mogą nawet poprawić stan naszego zdrowia.
Przeczytaj także: Sen sekundowy – na czym polega i dlaczego jest tak niebezpieczny?