Pikantne potrawy mają wielu wielbicieli, którzy uwielbiają je ze względu na intensywny, charakterystyczny smak. Ostre przyprawy dopełniają dania i powodują, że stają się one o wiele bardziej wyraziste. Możemy jednak zastanawiać się, czy ostre jedzenie jest na pewno zdrowe. Dowiedz się, czy warto je spożywać!
Ostre jedzenie – czyli jakie?
W każdej kuchni znajdziemy mniej lub bardziej ostre potrawy. Okazuje się bowiem, że nawet powszechnie używane przyprawy są uznawane za ostre i idą w parze z ich pozytywnymi właściwościami. Mowa tu między innymi o czosnku, pieprzu, imbirze, kurkumie czy chrzanie. Zdecydowanie bardziej ostre będą pieprz cayenne oraz papryczka chili. To właśnie za sprawą tych przypraw możemy nadać daniu prawdziwej ostrości. Jest wiele osób, które bez szczypty papryki czy pieprzu nie wyobrażają sobie ulubionych dań. Inni wolą się trzymać z daleka od tych dodatków. Pikantne jedzenie rozpoznamy również po reakcji, jaką wywołują u osoby, która je spożywa. Możemy zaobserwować przyspieszony oddech, łzawienie oczu, katar, występowanie potu oraz zaczerwienienie skóry. Występuje ponadto silne uczucie pieczenia, którego ciężko się pozbyć. Ostre produkty sprawiają ponadto, że w krótkim czasie robi nam się ciepło.
Jakie są właściwości ostrych produktów?
Mimo specyficznej reakcji, jaką wywołują, pikantne jedzenie jest spożywane bardzo często. Nie można się temu dziwić – to w końcu ostre przyprawy sprawiają, że dania zyskują wyrazisty i niepowtarzalny smak. Nie tylko dlatego warto je wykorzystać – okazuje się, że ich spożywanie niesie ze sobą pozytywne korzyści. Pikantne jedzenie jest znane ze swojego rozgrzewającego działania, które przy okazji pobudza krążenie krwi w naszym organizmie. To między innymi dzięki temu pomaga szybciej zwalczyć przeziębienie. Co więcej, w ostrych papryczkach możemy znaleźć witaminę A oraz C. Mają one właściwości przeciwbakteryjne i przeciwzapalne, dzięki czemu skutecznie zabijają bakterie. W ten sposób zwiększają poziom naszej odporności.
Osoby, które lubią ostre jedzenie, ale pragną zrzucić kilka zbędnych kilogramów, na pewno ucieszą się, gdy się dowiedzą, że pikantne przyprawy znacząco przyspieszają metabolizm! Dzieje się tak za sprawą kapsaicyny, czyli związku, który podwyższa temperaturę ciała i powoduje, że serce zaczyna szybciej bić. Na skutek tego może zmniejszyć ilość tkanki tłuszczowej. Co ciekawe, ostre potrawy mogą też pomóc nam pozbyć się toksyn z organizmu – powodują bowiem, że intensywniej się pocimy. Możemy zaskoczyć się tym, że pikantne produkty przyczyniają się również do zredukowania uczucia bólu. Powodują bowiem, że wydzielane zostają endorfiny oraz dopamina, czyli substancje, które poprawiają nastrój i zapewniają dobre samopoczucie. Jeśli chcemy, aby dobry humor towarzyszył nam cały czas, a nie tylko po spożyciu ostrego jedzenia, zainwestujmy w materac sprężynowy 180×200 cm. Zagwarantuje nam on komfortowy wypoczynek, dzięki któremu obudzimy się wypoczęci i pełni energii. Aby zdobyć taki model, odwiedźmy sklep stacjonarny Elbląg.
Jak zwiększyć tolerancję na ostre jedzenie?
Jeśli chcielibyśmy cieszyć się właściwościami ostrych przypraw, ale nie jesteśmy w stanie jeść zbyt dużo pikantnego jedzenia, możemy spróbować zwiększyć naszą tolerancję na ostrość. Jest to długi proces, ale jeśli będziemy wytrwali, możemy sprawić, że znacznie lepiej będziemy reagować na ostre produkty. Jak to zrobić? Powinniśmy stopniowo przyzwyczajać do tych smaków. Im częściej będziemy je spożywać, tym szybciej nasz organizm się z nimi oswoi. Możemy do każdej potrawy dodawać trochę pieprzu lub papryki. Obserwujmy, jak nasze ciało reaguje. Jeśli nie doświadczamy żadnych przykrych dolegliwości, możemy zwiększyć dawkę. Będziemy musieli robić to kilkakrotnie, aż w końcu zauważymy, że ostrość potraw nie robi na nas takiego wrażenia jak kiedyś. Warto wiedzieć, że jeśli jednak jakieś danie wciąż będzie dla nas za ostre, napijmy się mleka, które zneutralizuje pikantne przyprawy.
Problemy z żołądkiem
Niestety, nie zawsze spożywanie ostrych potraw wiąże się z pozytywnymi skutkami. Jeśli jemy ich za dużo albo jesteśmy wrażliwi na ich ostrość, możemy doświadczyć przykrych dolegliwości. Dotyczą one przede wszystkim żołądka. Wynika to z tego, że pikantne przyprawy mogą uszkodzić błonę śluzową żołądka i podrażnić przewód pokarmowy. Wówczas istnieją duże szanse, że doświadczymy bólu brzucha, zgagi, wzdęć czy nawet refluksu żołądkowego. W takiej sytuacji warto ograniczyć ostre jedzenie, aby uniknąć ogólnego dyskomfortu.
Pogorszenie cery
Jedzenie zbyt dużej ilość pikantnych potraw może odbić się negatywnie również na naszej cerze. Okazuje się bowiem, że związki zawarte w ostrych produktach, choć działają korzystnie, rozgrzewając organizm czy produkując endorfiny, przyczyniają się też do zwiększenia poziomu insuliny we krwi. Na skutek tego może wystąpić nasilenie się trądziku i innych niedoskonałości. Nadmierne pocenie się, wywołane przez spożywanie pikantnego jedzenia, również nie wpływa pozytywnie na stan skóry. Może spowodować pojawienie się nadmiaru sebum.
Kto nie może spożywać ostrego jedzenia?
Ze względu na swoje właściwości ostre jedzenie nie będzie odpowiednie dla każdego. Powinny unikać go przede wszystkim te osoby, które cierpią na choroby układu pokarmowego, nerek lub pęcherza. Nie będzie ono wskazane również dla tych, którzy walczą z problemami z cerą. Należy mieć na uwadze, że pikantne przyprawy mogą spotęgować zgagę czy refluks. Jeśli zmagamy się z tymi dolegliwościami na co dzień, nie potęgujmy ich niepotrzebnie. Okazuje się, że ostre potrawy mogą ponadto zwiększyć duszności. W przypadku tego problemu również warto ograniczyć spożywanie takich dań.
Nie ma wątpliwości, że warto wprowadzić ostre jedzenie do naszej diety. Dzięki temu będziemy mogli cieszyć się pozytywnymi właściwościami, takimi jak poprawa odporności czy przyspieszenie metabolizmu. Należy jednak pamiętać o umiarze – inaczej będziemy musieli zmagać się z przykrymi skutkami pikantnych potraw.
Przeczytaj także: Kołdra i jej rodzaje